Level 0 tot level 5 autonoom rijden: uitleg per niveau (2024)

Autonoom rijden is een hot item in de autowereld. Er wordt door fabrikanten en experts gesproken over level 0 tot level 5 autonoom rijden als het gaat om wat auto’s allemaal kunnen. Wat houdt dat precies in?

Level 0

In dit geval heeft de auto geen enkel rijhulpsysteem dat kan ingrijpen, maar bijvoorbeeld wel systemen als dodehoekwaarschuwing (Blind Spot Detection Warning) of een systeem dat kruisend verkeer achter de auto signaleert (Rear Cross Traffic Alert). Ze bieden de bestuurder alleen extra informatie.

Level 1

Vanaf level 1 kan het sturen, gasgeven en remmen in bepaalde situaties automatisch door een systeem worden geregeld. Denk hierbij aan rijden op de snelweg of buitenweg met ingeschakelde adaptieve cruisecontrol, diverse inparkeerassistenten of een rijbaanassistent die vanzelf bijstuurt als de auto onbedoeld de rijstrook verlaat (Lane Keeping Assist).

Level 2

De meeste nieuwe auto’s bieden al level 2. Op dit level wordt zowel sturen als remmen en gasgeven in bepaalde situaties automatisch geregeld. Dit kan gaan om een file-assistent die vanzelf de auto tot stoppen dwingt en weer automatisch laat accelereren. Desondanks moet de bestuurder met de huidige systemen nog steeds actief opletten. De bestuurder blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het sturen. Functies als hands-on signalering voor het stuur zorgen dat de bestuurder deze verantwoordelijkheid ook neemt.

Level 0 tot level 5 autonoom rijden: uitleg per niveau (1)

Level 3

Nu wordt het interessant. Vanaf level 3 neemt de auto zelf zijn positie op de weg en wat er om hem heen gebeurt waar en kan de auto het waarnemen dus overnemen van de bestuurder. De bestuurder hoeft zijn ogen niet meer op de weg te houden. Voertuigen op dit niveau kunnen volledig geautomatiseerd rijden en in eenrichtingsverkeer de controle overnemen, bijvoorbeeld op snelwegen. Een voorbeeld van een auto die dit al kan, is de nieuwe Audi A8. Gedurende de rijtijd kan de bestuurder andere taken uitvoeren, maar in complexe situaties moet hij het stuur binnen een redelijke tijd (enkele seconden) kunnen overnemen. Bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden, waarbij de auto een complexe route dient te volgen. In ieder geval heeft de bestuurder een rijbewijs nodig en moet hij in staat zijn om een voertuig te besturen.

Level 4

Level 4 is volledig autonoom rijden. De bestuurder hoeft het stuur slechts in complexe situaties of bij extreme weersomstandigheden over te nemen. Hoewel de bestuurder op dit niveau nog steeds een geldig rijbewijs moet hebben en fysiek geschikt moet zijn om een voertuig te besturen, is het in theorie mogelijk om te rijden met de aandacht bij andere zaken of tijdens de rit zelfs te slapen. De belangrijkste verschillen tussen level 3 en level 4 zijn de tijd waarbinnen de bestuurder het rijden moet kunnen overnemen. Op level 3 moet de bestuurder binnen een redelijke tijd (enkele tellen) de besturing kunnen overnemen. Als dat niet gebeurt, brengt de auto zichzelf automatisch in een lage-risicosituatie tot stilstand. Op level 4 is veel meer tijd beschikbaar.

Level 0 tot level 5 autonoom rijden: uitleg per niveau (2)

Level 5

Het belangrijkste verschil tussen level 4 en level 5 is dat de bestuurder in level 5 het stuur over kán nemen, maar dat dit nooit noodzakelijk is. Je hebt in dit geval ook geen rijbewijs nodig. De noodzaak voor een stuur en pedalen ontbreekt zelfs. De auto neemt alle rijfuncties over. Dit is zeer complex, zodat de eisen aan technische oplossingen extreem hoog zijn. Daarom zullen zelfrijdende auto’s in eerste instantie functioneren op lage snelheid, bijvoorbeeld in stedelijk verkeer, waar ze in afgebakende gebieden worden ingezet. Autofabrikanten zeggen op weg te zijn naar level 5 autonoom rijden, maar realiteit is het nog lang niet.

Heel veel dilemma’s

Er bestaan namelijk heel veel dilemma’s. Wie is aansprakelijk? Lost autonoom rijden echt files op? Kun je een auto volledig foolproof programmeren? Het zijn vragen waarop nog niemand een antwoord heeft. Ook overheden tasten in het duister. Autofabrikanten geven aan dat ze een algoritme kunnen ontwikkelen dat voor 95 procent met alle verkeersituaties kan omgaan. De resterende 5 procent is een hele uitdaging, omdat je te maken hebt met mensen met menselijk instinct. Een gevaar aanvoelen of inschatten wat een voetganger doet, is haast niet te programmeren.

Level 0 tot level 5 autonoom rijden: uitleg per niveau (3)

Samen deelnemen aan verkeer mogelijk?

Daarnaast bestaan er ook twijfels of volledig autonoom rijdende auto’s (level 5) samen aan het verkeer kunnen deelnemen met normale auto’s waarin een mens verantwoordelijk is voor alle handelingen. Dat lijkt onmogelijk. Het duurt nog ongeveer tien tot vijftien jaar voordat de gemiddelde consument kan profiteren van de voordelen van een autonome auto level 4. Meer vrije tijd onderweg bijvoorbeeld. Maar level 5 is nog ver weg. Wellicht wordt dat zelfs nooit realiteit. Level 5 vereist namelijk ook forse aanpassingen aan onze huidige infrastructuur. En als een auto straks geen gas- of rempedaal of een stuurwiel meer heeft, dan zet de auto-industrie mensen die wel willen sturen buitenspel. Kortom: volledig autonoom rijden is hot, maar nog lang geen realiteit.

Level 0 tot level 5 autonoom rijden: uitleg per niveau (2024)
Top Articles
Craigslist Free Dogs Near Me
The Best Black-Owned Hair Products to Stock Up On, ASAP
Nehemiah 6 Kjv
Can ETH reach 10k in 2024?
Goodall Brazier hiring Vice President in Arizona, United States | LinkedIn
Review: Chained Echoes (Switch) - One Of The Very Best RPGs Of The Year
Are Pharmacy Open On Sunday
Craig Woolard Net Worth
Mta Bus Time Q85
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Anchor Martha MacCallum Talks Her 20-Year Journey With FOX News and How She Stays Grounded (EXCLUSIVE)
Chubbs Canton Il
Gran Turismo Showtimes Near Regal Crocker Park
Die 12 besten Chrome Video Downloader im Überblick
20 Cozy and Creative Fall Front Porch Ideas to Welcome the Season in Style
Masdar | Masdar’s Youth 4 Sustainability Announces COP28 Program to Empower Next Generation of Climate Leaders
Katmoie
Emily Katherine Correro
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Craigslist Westchester Cars For Sale By Owner
Fd Photo Studio New York
American Eagle Store Locator
Tiffin Ohio Craigslist
895 Area Code Time Zone
Meine Erfahrung mit Textbroker als Autor (inkl. Beispiel zu Verdienst)
Spanish Letter Closings: formal, friendly, and informal - Wanderlust Spanish
Advance Auto Parts Near Me Open Now
Why Do Dogs Wag Their Tails? Scientists Examine the Endearing Behavior
north bay garage & moving sales "moving" - craigslist
Horseheads Schooltool
Unblocked Games 66E
Should Jenn Tran Join 'Bachelor in Paradise'? Alum Mari Pepin Weighs In
Operation Carpe Noctem
Bellagio Underground Tour Lobby
Family Violence Prevention Program - YWCA Wheeling
Culvers Flavor Of The Day Freeport Il
Enlightenment Egg Calculator
Bbc Weather In Mallorca
CNA Classes & Certification | How to Become a CNA | Red Cross
Craigslist Philly Free Stuff
Craigslist Boats For Sale By Owner Sacramento
Nusl Symplicity Login
Best Homemade Tartar Sauce
Gizmo Ripple Tank Answer Key
Culver's Flavor Of The Day Wilson Nc
Was genau ist eine pillow princess?
Sutter Health Candidate Login
Greythr Hexaware Bps
Kaiju Universe: Best Monster Tier List (January 2024) - Item Level Gaming
Diora Thothub
NBA 2K: 10 Unpopular Opinions About The Games, According To Reddit
Craigslist Org Sd Ca
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5949

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.